06 октомври, 2014

ЛИЧЕН ДВОРЕЦ НА ЖИВОТА



Всеки който започне да се интересува от фън шуй в даден момент стига до числото гуа. Изчислява своето лично гуа и след това идва проблемът какво да прави с него. В повечето случаи, в зависимост от това число намира своите благоприятни и неблагоприятни направления, след което пак идва въпросът как да ги използва.
Във фън шуй личното число гуа има важна роля и се използва в много направления. С този материал искам да ви насоча към едно от тях, което е много важно, а в същото време начинаещите не му обръщат особено внимание.
Предполагам, че за никой не е проблем да изчисли своето лично гуа, още повече, че в интернет има различни калкулатори. Все пак ще припомня формулите за тези, които решат да ги използват.
За да се изчисли личното гуа е нужна годината на раждане. Трябва обаче да знаете, че по китайския календар годината не започва на 1 януари, а в началото на февруари, най-често на 4 или 5. Следователно ако сте родени през януари при изчисленията ще използвате предходната година. Затруднения могат да възникнат ако сте родени в началото на февруари, тогава ще трябва да уточните в кой ден е започнала съответната година. Мъжете и жените родени в една и съща година имат различно число гуа, т.е. за изчисленията се използват две различни формули.

За мъж формулата е:   X + Y = Z     10 – Z = ГУА  (X и Y са последните две цифри от годината на раждане)

Пример: Мъж роден на 3 февруари 1967г. По китайския календар 1967г. започва на 4 февруари, следователно този мъж се е родил 1966г. по китайския календар.
6 + 6 = 12; 1 + 2= 3 (събираме цифрите докато не получим едноцифрено число)
10 – 3 = 7   Мъжът роден на тази дата има Гуа 7 Дуй.
За мъж роден след 2000г. формулата е: X + Y = Z    9 – Z = ГУА
Мъж роден 2009г.
0 + 9 = 9    9 – 9 = 0  Гуа 0 няма, за това оставяме Гуа 9 Ли.

За жена формулата е: X + Y = Z    5 + Z = ГУА (X и Y са последните две цифри от годината на раждане)
Пример: Жена родена 15 август 1972г.
7 + 2 = 9;  5 + 9 = 14; 1 + 4 = 5 Тъй като в квадрата Ло Шу 5 се намира в център и за нея няма триграма, ако получим 5, за жената я трансформираме в 8, а за мъжа в 2.
Жена родена на тази дата има Гуа 8 Ген.
За жена родена след 2000г. формулата е: X + Y = Z   6 + Z = ГУА
След като изчислите личното си число Гуа, трябва да намерите личния Дворец на живота. За целта използваме схемата на квадрата Ло Шу и триграмите Багуа.
                                        
Виждате, че на юг е триграмата Ли и числото 9, на югозапад е триграмата Кун и числото 2, на запад е триграмата Дуй и числото 7 и т.н.
Всяко Гуа е свързано с една от осемте триграми.
Следва да свържете всичко това с дома си. Начертавате скица на жилището си. Ако формата му е неправилна дочертавате до правилен квадрат или правоъгълник, след което го разделяте на 9 равни части. Правите измервания с компас и във всеки сектор вписвате съответното направление. Един от тези сектори е вашият личен дворец на живота.
                                                  

Ако вашето число Гуа е 1, поглеждате в таблицата и виждате, че съответства на триграма Кан, направление север, следователно този сектор от жилището на който сте отбелязали север е вашия личен дворец на живота.
Винаги за предпочитане е жилище с правилна форма. Ако има липсващ сектор, то даден аспект от живота ще страда. Ако обаче този сектор е и вашия личен дворец на живота, тогава ситуацията става още по-сложна. Човек ще изпитва различни трудности стремейки се да постигне целите си.
Когато правим оценка на влиянието на фън шуй на даден човек, един от най-важните критерии е личния дворец на живота. Дали ще използвате ба джай, летящите звезди или годишните енергии, този дворец има ключова роля в анализа.
Да вземем за пример годишните енергии.                                                          
За 2015г. управляващата звезда ще е 3-ката, за това я записваме в центъра, а останалите звезди разпределяме според полета им в основния квадрат Ло Шу. Нанасянето им върху плана на жилището е малко по-сложно, защото не се използва метода на 9-те квадрата. В една стая не може да доминират 2 или повече звезди, а от друга страна в две или повече стаи е възможно да доминира само 1 звезда. Всичко зависи от планировката на жилището.
                                                     
За значението на отделните звезди е писано много, за това няма да се спирам подробно на тях. Намерете коя годишна звезда попада във вашия дворец на живота и анализирайте какво е взаимодействието между тях. Примерно, през 2015г. най-облагодетелствани ще бъдат хората с гуа 8, защото в техния дворец на живота попада 6-цата, една от трите бели звезди, и получава силна подкрепа от двореца. Звездата 6 е с елемент метал, а североизточния дворец е с елемент земя. В цикъла на пораждане на петте елемента земята поражда метала. Това е звездата на чиновника, директора, политика. Носи слава, висок авторитет и издигане в службата. Обърнете внимание на евентуални източници на Ша във външното обкръжение на североизток, защото тогава тази звезда ще прояви своите отрицателни качества. Това може да се изрази в проблеми с властите, изолация, егоизъм, а в здравословно отношение проблеми с главата.
Хората с Гуа 7 ще трябва да бъдат много внимателни. В техния дворец на живота през 2015г. ще бъде 5-цата – една от най-лошите звезди. Не зависимо в кой от дворците попада, тя винаги проявява своите отрицателни качества. Едно от традиционните защитни средства е добре познатата комбинация от сол-вода-монети. Освен това не се препоръчват ремонти в този сектор, защото биха могли да активират 5-цата.
Има обаче сектори в жилището, които са способни да неутрализират неблагоприятното влияние на тази звезда, както и други негативи на фън шуй. Това е така наречения „чудесен“ или „лечебен“ сектор, който дава един вид имунитет на дома . Той се намира по метода Шен Ван. Идеалния вариант е, ако този дворец съвпадне с вашия личен дворец на живота. За съжаление не във всички жилища съществува такъв сектор. В такъв случай хубавото е, че под влиянието на динамичните годишни енергии, в даден период, двореца на живота на всеки човек може да придобие имунитет и да му осигури нужната защита от негативните фактори или да засили влиянието на положителните. Именно тогава е добре да се мобилизирате и да действате.
Надявам се с тези редове да съм дала нови насоки за проучване и изследване на тези, които се интересуват от фън шуй. Експериментирайте, прилагайте това, което откривате като информация и следете за настъпващи промени, било то положителни или отрицателни. След като има възможности да подобрите качеството си на живот, защо да не ги откриете и използвате!

Сашка Величкова

Сътрудници

На този имейл адрес може да се свържете с консултант:

sashkavel@abv.bg